Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 10 november 2011

Kamphund eller......... ??

Av Åke Johnson - 10 november 2011 10:41

Just nu pratas det om så kallade kamphundar i vår lokaltidning. Detta p g a att det har skett olyckor med dessa hundar.

En artikel om hund som bitit en annan hund. En artikel om hund som bitit ett barn. Listan kan säkert göras lång om man ser detta ur ett vidare perspektiv.

Men min frågeställning är, gäller detta bara så kallade kamphundar och vilka raser är då kamphundar.

Tittar man på internet om detta så får man en rad olika svar. Pittbullterier och Staffordshire bullterier nämns mest men även Boxer och Rottweiler.


Jag har haft en Boxer. Trevligare hund får man då leta efter. Så att den nämns i detta sammanhang förstår jag inte. Men kan det inte vara så att allt beror på uppfostran och vad man använder hunden till.

I grannlandet Danmark har man restriktioner av avel på så kallade kamphundar, så långt har det gått där.


Att vissa hundraser från begynnelsen har avlats fram för en viss funktion är säkert alldeles klart.

Vakthundar, vallhundar, jakthundar o s v.

Så mycket finns i de olika hundarnas gener det förstår jag mer än väl. Men vi har utpräglade jakthundar, vakthundar, vallhundar o s v även som sällskapshundar och jag vill påstå att vi också har kamphundar till sällskap också.

Jag är ändå så naiv så jag tror att mycket ligger i hundens uppfostran, att valpen kommer till ett bra hem o s v.


Ta Schäferhunden som ett bra exempel. I polisens tjänst, som vakthund och som sällskapshund. Ena timmen jagar han bovar och biter fast t ex tjuven. Sedan andra timmen ligger och gosar med förarens tvååriga dotter på golvet i vardagsrummet. Jag tror att det också kan vara så med de hundar som kallas för kamphundar bara man uppfostrar dom på ett rätt sätt.


Jag tror att det är hundägaren som gör hunden.


Skulle våran lilla Hugo nafsa till någon så skulle reaktionen kanske på sin höjd bli, ”så gullig han är”. Nu gör inte Hugo det, för han vet att så gör man inte.

Men kamphunden Hugo har inte fått den fostran att man beter sig inte på det viset. Å epitetet kamphund går inte Amerikans Cockerspaniel under heller.


Kontentan av detta måste bli, enligt min mening, Det är hundägaren som bestämmer hur hunden ska vara. Sedan har egenskaperna i hundens gener betydelse.

Men att kalla vissa raser för kamphundar är oförskämt mot hundarna det gäller och seriösa uppfödare i synnerhet.

Det gäller för varje uppfödare att sälja valpar till rätt människor.

 


  

 
 
Oldmolly

Oldmolly

10 november 2011 16:05

Hund/människoproblemet är evigt, det är bara föremålen (raserna) som växlar. Hade själv schäfer på den tiden, det var den rasen som var syndabocken. Numera hör man inte ett ont ord om denna ras. Håller med om boxer. Jättemysig hund, har aldrig sett en aggressiv sådan.

Går man in på olika sidor på internet om omplaceringshundar, så hittar man just väldigt många s.k kamphundar. Förmodligen är det så att de hundraser, som dra till sig rubriker även dra till sig olämpliga hundägare. De ”kamphundar” jag träffat har varit otroligt trevliga och människovänliga. Det behöver ju inte betyda att de inte är hundilskna. Om så är fallet, får man tyvärr inte släppa dem utan koppel.

Ytterligare en aspekt: Unga hundar behöver fostras innan de lär sig ”veta hut”. Gamla hundar har för länge sedan lugnat ner sig och är färdigfostrade (annars hade de antagligen inte blivit gamla). De hundar som behöver omplaceras på grund av sitt beteende är oftast unga hundar.

Sen får vi inte glömma att det finns hundilskna människor, som klagar på allt de kommer åt. Hundar/hundägare/rökare är tyvärr lagliga offer för dessa typer. Obs, jag är ickerökare, men tycker att även rökare är människor – fast inte lika länge ;-)

http://oldmolly.bloggplatsen.se

 
T

T

11 november 2011 12:04

Jag har aldrig haft någon hund men jag tror inte att Du är naiv utan det handlar nog MEST om den uppfostran som hunden får, precis som Du också skriver här./ Trevlig helg!

http://mina-ord-och-bilder.bloggplatsen.se

 
Sanna

Sanna

11 november 2011 15:16

Jag har ju skrivit en hel del om detta under årens lopp jag bloggat och min inställning är ju helt klar och behövs inte omvändas i något fall.
De kamphundar som har attackerat andra hundar - människor är hundar som avlats fram för tjurhetsning och det säger väl en hel del. En del ränder går aldrig ur zebran och inte hos hundar heller. Det finns så många underbara hundar som aldrig skulle komma på idén att bita andra hundar/människor men de förs inte fram då de inte är tillräckligt avskräckande. För varför frågar så många unga människor vilken ras de bör skaffa sig som skydd för egen del. Förr i tiden frågade man efter ras som skulle passa personen eller familjen men så sker inte idag.

Kamphunden som triggas igång av olika skäl biter på ett helt annat sätt än andra hundar och det sker på ett mentalt plan samt anatomiskt. Det är nog det sista som är värst då dessa hundar inte släpper lika lätt sitt offer. Vad som slår slint hos dessa hundar kan man undra för jag har känt ett par hundägare som haft en bra påverkan på sina hundar men de har smitit och just dödat andra hundar. Detta är inte normalt och jag ser det bara som hårda hundar som inte bör finnas i vårt samhälle. Så länge det inte förekommer körkort eller på annat sätt man kan kursa för att få skaffa hund så länge kommer det här att fortgå och det är nog bara en begränsning av vissa raser som kan lugna samhället. De flesta kamphundar är blandrashundar och sällan renrasiga men det är inte försvarbart heller eftersom det används renrasiga till just den här typen av "köksbordsavel".
Förbjöd man den oseriösa aveln skulle man komma långt samt tvångskastrerade blandrashundarna fanns kanske en minimal chans till att människor ändrade syn på hunden och dess verkan i vårt samhälle.
För nyttja gör de och inte bara schäfern du omnämner utan på lasarett, äldreomsorgen, psykologiska sjukdomar etc ser man ju hur det b,lir markanta förändringar när man för in hunden där.

Angående Boxern håller jag med dig och det är en trevlig hund men på senare tid har även den avlats sönder något vilket är skam tycker jag. Min jycke blev biten som valp och den attackerade inte bara en gång utan två innan man chockat hann reagera.

Ja som du ser så älskar jag det här ämnet men nu måste jag stoppa innan det blir för tradigt.
Trevlig helg på dig pågen och önskar dig allt gott.

http://www.sancha.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards