Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 10 juni 2010

Hembygden.

Av Åke Johnson - 10 juni 2010 12:51

Jag undrar hur många som bor kvar på sin födelseort nu mer. Själv så flyttade jag ner till Skåne från Stockholmsområdet för fyra år sedan.

Jag är född i Stockholm. Bott i Sthlms innerstad och i Rimbo och Vallentuna. Men det har alltid varit så att arbetsorten och bostadsorten har varit två olika platser.

Förr i tiden var det ju ganska vanligt att man föddes, arbetade för att sedan dö på samma plats.


Undrar om Bruksandan finns kvar på Bruksorterna som finns kvar i Sverige i dag. Att det är en självklarhet att man tar jobb på fabriken efter avslutad skolgång, gifter sig får barn, bor kvar på orten osv. Jag tror knappt det.


Undrar om det finns några genuina ortsbor kvar som kan berätta om sin hembygd med rötter i generationer tillbaks i tiden. Hur är det nu? För att vara en genuin ortsbo skall minst tre generationer bott på samma plats.

Min Morfar och mormor var ett sådant par. De och deras förfäder hade sedan mitten av 1700 talet bott på samma ställe i detta Brukssamhälle i Hälsingland. De kanske finns kvar några sådana människor i vårt land, jag vet inte.


Varför kom jag nu på det här, just i dag.

Jo !

I lokaltidningen stod det om en man som hade träffat på några turister i Ystad och turisterna hade frågat om Ystad och ett speciellt hus.

Mannen hade inte kunnat svara på en ända fråga. Han själv var inte från Ystad men bosatt där sedan några år tillbaka.

Tidningen menar att ortsborna vet så lite om sin hembygd. Det är nog också sant. Tidningen menar att kommunen borde skicka ut en informationstidskrift till alla hushåll i Ystad så att de vet lite om stans historia. Kanske något för alla kommuner att tänka på.

För många är nog främlingar i sin egen hemort nu mer.


Här ytterligare en bild från Bromölla.

 

    


 
 
Tintin Belisida

Tintin Belisida

10 juni 2010 16:08

Jag bor cirka 4 mil från BRUKSORTEN jag föddes på och flyttade därifrån (till Uppsala för att gå en sekr.kurs) när jag var drygt 22 1/2. Sedan blev det ett vikariat i Spånga och så efter 5 1/2 år där flyttade jag till Kungsholmen där jag bodde i 13 1/2 år. Jobbade i Finansdepartementet. Hade tankar/planer på att flytta till Ystad när jag hade tagit mitt körkort men blev tyvärr sjuk och det skulle visa sig bli rätt så långvarigt nu. Blir jag fri(sk) snart kan jag tänka mig att flytta igen. Inget "fel" på den här staden men nu när jag en tid inte har kunnat göra som jag gjorde tidigare, vill jag ha en förnyelse "som heter duga"!!

http://elisannw.bloggplatsen.se

 
katsura

katsura

10 juni 2010 16:34

Visst finns det genuina ortsbor numera, även om de är färre än tidigare. (På Bjäre är det fullt av dem, ibland tror jag alla är släkt med alla...)Där jag har mitt sommarställe i Södermanland har mina släktingar gått sedan 1600-t. Man känner historiens vingslag när man är där :)

Ang. din kommentar om sjukvårdspersonal håller jag verkligen med! Jag har mest goda erfarenheter också, men visst finns det dem som är mindre lämpade för yrket, precis som det finns inom alla yrkesgrupper.

http://katsura.bloggplatsen.se

 
Petrus & Märta

Petrus & Märta

10 juni 2010 17:33

Så sant om det med ens hem ort!
Tur vi fick åka på studieresor i låg/mellan & högstadiet, till alla sevärdheter i bygden! flera av dom har jag inte besökt som vuxen, men jag mins tydligt de vi fick lära oss!
Undra om det finns pengar för så många äventyr numer för skolbarnen?...
Apropå inlägget om Stoppade hundraser i Danmark, ja du... svår fråga, men jag mins reportaget om den Kaukasiska Ovtjarkan i Uppdrag granskning för ett tag sedan, & den vill då inte jag ha till granne...
Annars så är även jag av den åsikten, att hunden blir som mäniskan gör den till!
Svårt då när den får finnas & det missbrukas grovt...
Kram & fin kväll! /Lena

http://frallorna.bloggplatsen.se

 
Sanna

Sanna

10 juni 2010 20:12

Jag tror att det handlar mycket om ungdomars studier som är avgörande för om de stannar i hemstaden eller om de flyttar iväg. Ser lite på yngsta sonen och hans kompisar och hur det har gått för dem. De som enbart gick ut 9:an är kvar i staden och jobbar här också. De som slutade efter gymansiet har nog lika många stannat som flyttat och de som följde med sonen till universitetet bor inte en enda av dem kvar i staden. Malmö ligger i tiden säger de. Det finns jobb på danska sidan och Malmö är en schyst stad att bo i.

Ja alltså totalt olikt mig i resonemang men å andra sidan hoppade jag runt lite jag också i unga år och bodde ju i Afrika också men det beror ju på studier och jobb.

Det är inte fel att se sig om och en del ungar har idag matjord i fickorna för hur de än burit sig åt så har de fina jobb utomlands.
(Orolig för min äldsta son som har sina funderingar nu)

Allt väl? Hoppas det!

http://sancha.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards