Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 2 januari 2009

Låglöneland.

Av Åke Johnson - 2 januari 2009 10:31


Läste en mycket intressant artikel om Slovakien. Ett högteknologiskt land.

Nu handlade artikeln mestadels om bilindustrin. Men även andra branscher så som ett dotterbolag till IKEA.

Där stod att läsa att en bilarbetare tjänar 800 EURO. Motsvarande i övriga Europa ca 3 till 4 ggr mer. Liknande var det i andra branscher.

Det stod också att läsa att arbetsgivaren kunde kräva övertid med 150 timmar vid behov till samma betalning, alltså ingen övertidsersättning.

Fabriker har etablera sig i Slovakien från många av våra Europeiska bilfabrikanter och från Japan samt Syd Korea.

Blir inte lätt i konkurrensen för Amerikanska biltillverkare där våra Svenska bilar ingår.

Nu är inte det här något nytt påfund naturligtvis med låglöneländer, men jag blir lika chockad varje gång jag läser om sådana här saker.

Snacka om att konkurrera på lika villkor.

När världen i övrigt har finanskris så tuffar Slovakien på, enl artikeln.


Vad får jag då för funderingar av detta.

Det arbetarrörelsen i Sverige och för all del i övriga Europa har kämpat för är det till spillo. Arbetaren har fått det bättre och bättre i vårt land. Social trygghet o s v. Om vi nu inte kan sälja våra produkter p g a vår höga levnadsstandard, hur gör vi då? Hur kan vi stoppa utflyttningen av företag till låglöneländer?

Frågorna är många, men som sagt, inget nytt påfund.


 
 
Sanna

Sanna

2 januari 2009 17:21

Vad lustigt att du skriver om Slovakien idag för jag läste något om landet igår och att de skulle få godkännade till euro nu iår. Vad jag tycker om EU är bara att referera till din blogg idag! Go fortsättning på dig nu också!

http://sancha.bloggagratis.se

 
GladaKatarina

GladaKatarina

2 januari 2009 22:20

Kan nog inte låta bli att tro att vi skall "anpassas" i det här landet - det är iallafall tanken. Den tanken finns nog inte enbart hos Alliansen, misstänker jag.

"Ingen" vill ha den svenska modellen. För lite enskilda storvinster om allt är rättvist. De som skall investera ser ingen sport i det. Och deras sport och spänning är vad vi alla är beroende av.

Sedan kan man gott diskutera om det är bra med bidrag eller inte, och i vilken omfattning. Sverige behöver förändras, allt är i ständig förändring. Men till vad?

Jag menar att vi kan och skall ¨vår möjlighet till att påverka. Då måste vi också ha en uppfattning om hur vi vill ha det, och se saker för vad de är.

Framtiden för t ex svensk bilindustri ser nu mycket mörk ut. Varför? Usel anpassning till det som behövs i framtiden, inte enbart till "det som folk vill ha". Alla människor vill ha en framtid att se fram emot.

Sverige har enorma potentialer. Svenska musikundret, musik på storexport, var en biprodukt av kommunala musikskolan. Svensk tekoindustri ansågs död, då kom designerframgångarna. Man kan inte leva på bara bröd, men inte bara på kultur heller. Men svensk kunskap kunde tas bättre till vara. Om man vågar.

Att se möjligheterna är inte en passiv "anpassning", snarare att man tänker själv och vågar vara en entreprenör som inte bara ser den själviska aspekten. Sådan måste uppmuntras!

Oj, nu blev det långt igen... 8-)

http://gladakatarina.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Skånepågen

3 januari 2009 10:50

Härligt Katarina.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards