Skånepågen, politik och annat.

Senaste inläggen

Av Åke Johnson - 25 oktober 2014 11:01

Det var ett tag sedan jag var inne och skrev på min blogg. Men det betyder inte att livet varit händelsefattigt, snarare tvärt emot. Det händer saker hela tiden, stora som små.


U båtsjakt i Sthlms skärgård, den nya regeringens kryssningar för att få på plats en godtagbar ekonomisk politik som tilltalar flertalet i riksdagen är väl några saker som hänt sedan jag skrev i bloggen senast.


På det mera personliga planet så har jag varit på den årliga besiktningen hos min husläkare. Jag gick ”igenom” utan några större anmärkningar. Dock ska några röntgen göras för att se om jag även denna gång kan få en guldstjärna i kanten.


Min studiecirkel går in på sin sjätte gång av åtta, sedan är den avklarat för hösten.


Det politiska läget i min kommun är allt annat än klart. Vem ska styra? Ja, det återstår att se. Under kommande mandatperiod kommer jag att stå till förfogande i en nämnd, om jag nu får nytt förtroende. Det återstår också att se. ”Gubben” håller på att trappa ned. Om jag nu får nämnduppdraget så har jag det, ABF och kyrkan, det kan kännas lagom för de kommande åren.


Beträffande det politiska läget i landet så är det allt annat än lugnt, om man frågar mig. Jag ska inte trötta er med mina åsikter men kan konstatera att min reflektion om Sverigedemokraterna stämde. Så länge man inte får ordning på invandringspolitiken så kommer SD att växa. Å jag vill inte att detta parti ska bli större.


Sluta att göra likhetstecken mellan åsikter om invandring och rasism! Det är för mig, i alla fall, två helt skilda saker.


      

Av Åke Johnson - 14 oktober 2014 09:00

Antikmässan i Brösarp är en mässa som vi brukar åka och titta på. Titta kostar inget mer än en hundring för att komma in. Men att köpa något är något helt annat.


           


    

Av Åke Johnson - 1 oktober 2014 11:23

Nu har vi tittat på årets äppeltavla. Jag blir lika förvånad varje år vad som kan åstadkommas med äpplen. Vilken av årens tavlor som är vackrast är naturligtvis en smaksak. Inne i utställningstältet visade de upp andra konstellationer med äpplen och flaskor som innehöll must. Man gör även äppelvin, men dessa finns på systembolaget att köpa.


Även om vi var där flera dagar efter invigningen av tavlan så var det mycket folk som beskådade konstverket den eftermiddagen som vi var där.

             


I dag regnar det, som spön i backen allt emellanåt. Hösten är här på allvar verkar det som.


    

Av Åke Johnson - 30 september 2014 09:34

Nu längtar jag redan till den här årstiden.

 

 


Men det som stundar är nog snarare det här. Hugaligen.

 

Men den stundande mörka årstiden har också sina poänger, för då kommer ju han.

 

Men det är ju ett tag dit.


        

Av Åke Johnson - 26 september 2014 11:37

Jag lovade tidigare några bilder från Krakow. En av Polens vackraste städer.


                     


Avslutar med en bild från 40de våningen på ett nybyggt hotell i Warszawa med ett belyst Kulturpalats, en gåva från Sovjet till Polen, då det begav sig.  


       

Av Åke Johnson - 23 september 2014 10:05

Att Sverigedemokraterna skulle växa det hade jag på känn. Att borgarna skulle tappa röster låg i luften också. Men att mitt parti, Socialdemokraterna inte växte mer, blev en besvikelse för mig. Jag hade väntat mig ett bättre resultat. Men det kanske kommer att se ut så här framöver då det kandiderar fler partier till Sveriges riksdag nu än tidigare och även till övriga församlingar.


Just nu ska Socialdemokraterna försöka sy ihop en regeringsduglig regering med miljöpartiet och kanske någon till. Kan inte bli en lätt uppgift. Vi får se hur det kommer att gå.


Orosmolnet i Svensk politik är SD. Varför har det blivit så?

Jag är självklart ingen profet i ämnet men jag tror att de etablerade partierna "inte tagit Svenska folketet åsikter på allvar betr insvandringspolitiken". Man har blandat ihop rasism, invandring och olika kulturer i en enda soppa.


Jag är fullt på det klara över hur jag ser på frågan :

1. Rasism i vårt land ska inte tolereras

2. Invandring måste man kunna diskutera utan att bli kallad för rasist.

3. Människor i nöd (flyktingar) ska hjälpas av Sverige och andra länder i den Europieiska unionen.


Jag tror inte att 13% av befolkningen är rasister. Om det nu skulle vara det så är det olyckligt. Nej jag tror mer på missnöje, frusteration över den egna situationen de lever i.

Jag har alltid sagt att frågan om invandringen är en svår fråga och har aldrig riktigt fungerat i Sverige. Förutom under 1950 – 60 talen då människor invandrade till vårt land för att arbeta. Men, det var en helt annan tid, både i samhället och på arbetsmarknaden.


Jag är för en kvotering inom EU. Sverige kan inte vara Europas och kanske världens samvete. Varje land måste ta sitt ansvar. Vi är ju med i EU och i EU måste frågan drivas av de folkvalda från Sverige och andra länder som i dag tar emot många människor. Det kan inte vara rätt att vissa länder inte tar emot några eller allt för få människor.


Vi måste se till att människor som kommer till vårt land kan tas hand om på ett värdigt sätt. Jag tycker att man verkligen kan ställa sig den frågan, ”Görs det i dag”?


  

Av Åke Johnson - 19 september 2014 11:18

Polens historia är minst sagt brokig. Polackerna har verkligen blivit förtryckta genom århundradena. Jag ska dock inte skriva något historiskt inlägg här, men vill ändå snudda vid två händelser. Nazisternas härjningar under andra världskriget och därefter Kommunisterna. Är man så gammal som jag är så kommer man ihåg Kommunistpolen med det kalla kriget o s v. Nazisternas härjningar har vi ju läst om och sett otaliga dokumentärer på bl a TV.


Som jag skrev i förra inlägget så var besöket på koncentrationslägret Auschwitz en skräckupplevelse. Lägret är i dag museum. Ett museum i verkligheten. När man går där så är det nästan overkligt. I en del av byggnaderna har man satt upp stora montrar med olika saker som de dödsdömda oskyldiga människorna lämnat kvar innan de skulle gå in i ”duschen” som i verkligheten var en gaskammare. Mängder av skor, barns leksaker, väskor med namn på, hår i mängder o s v. Detta måste vara djävulens ena hand. Vidrigt.

Jag kan konstatera att många människor besöker lägret. När vi var där var det väldigt mycket folk från olika länder, bl a Israel. När jag tittade på dessa människor så möttes jag av förtvivlan och gråtfyllda ögon, speciellt av de äldre. Vi Svenskar i vår grupp var nedstämda, hur skulle dessa judiska människor känna? Med förtvivlan naturligtvis. Det var inte bara judar som gick döden till mötes här utan även Polacker och zigenare.  

Auschwitz-Birkenau står där som en påminnelse om att detta borde inte än en gång få ske. Men, vad ser vi runt om oss i dag 2014? Tidigare Balkankriget i vårt nära minne. Människan verkar aldrig riktigt att lära sig.

     


Att Warszawa blev sönderbombat under kriget, i det närmaste förintad, fick vi se på en film i ett kulturhus i den gamla delen av staden. Men av det såg vi inte mycket av nu. Staden är uppbyggd igen. En, i mitt tycke, vacker stad. (se bilder nedan) Men Kraków är nog Polens vackraste stad, om man frågar mig. Det får nog bli ett eget inlägg om den staden.

           

  

Av Åke Johnson - 18 september 2014 10:10

Nu är det som vanligt igen.

Nyss hemkommen från vår Polen resa. Vi fick inte bara uppleva en förlängning av sommaren med härliga sommartemperaturer utan också en detaljerad historiebeskrivning av Polens historia av vår guide. En historia som är kantad av krig, utplåning av landet från Europas karta samt landets befolkning som trycktes ned av kommunismen. Men även uppgång efter kommunismens fall. Med andra ord ett land som utvecklas i positiv riktning.


Ett besök på Auschwitz koncentrationsläger var en av det starkaste upplevelser jag varit med om. Nog för att jag förstått helvetet tidigare men sett det i verkligheten förstärkte. Hur kunde detta få ske det som hände. Efter besöket i Auschwitz-Birkenau var faktiskt inte ett öga torrt på oss besökare.  Jag kommer säkert att återkomma i detta ämne på bloggen.

       


Polen bjöd på vackra städer sam Warszawa, Kraków, Wrocław för att nämna några som vi besökte samt Tysklands huvudstad Berlin. Många av de Polska städerna blev utplånade av kriget men återuppbyggda på ett fint och vackert sätt. Återkommer med bilder i senare inlägg.

Som sagt, åter till vardagen igen. En vardag som kantas av politik och jobb.


  


Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se