Skånepågen, politik och annat.

Alla inlägg under november 2010

Av Åke Johnson - 20 november 2010 11:03

Ja lite bloggtorka menar jag, men ute är det ingen torka precis.


    

          //

Av Åke Johnson - 18 november 2010 16:18

Bla bla bla och Internet har alltid funnits. Bla bla bla bla, sedan Internet har alltid funnits. Så lät det på ett anförande jag var på långt före valdagen.

Vi var ganska många representanter från olika arbetarkommuner i Skåne som skulle peppas inför valet.

Föredragshållarens poäng var, att för den yngre generationen (med rösträtt) så har de ”nya” medierna alltid funnits.

En yngre människa i dag vet inte av något annat än de nya medierna. Papperstidningarna t ex har gjort sitt för den yngre generationen. Ska denna grupp söka information så söker dom det på nätet på hemsidor, bloggar, tvitter, fasebook och allt vad det nu kan heta.

Det här är det nya i informationssamhället som alla partier, organisationer, klubbar, föreningar måste hänga med i för att ha någon chans. Processen var extra tydligt inför EU valet senast.


Vad menar jag nu då med det här. Jo, för att vi ska hänga med så måste det bli på de yngre människornas villkor. Det går inte att tro att vi 40 talister och äldre, har något att ge dagens yngre människor. Utvecklingen går så enormt fort, på alla områden. Tänk bara på nästa generation, våra barnbarn, menar jag. När de pratar om oss så låter det som stenåldern i mina öron i alla fall. Men så har det alltid varit kanske någon säger. Men tänk efter, nu snabbt, då långsamt. Där är den stora skillnaden.

Pratar man med en yngre människa i dag så bryr den sig inte om på samma sätt som jag gjorde när min mor t ex berättade om sin barndom. För dagens människa är det här och nu och man måste hänga med.

Att vi äldre försöker hänga med är mera av ett måste, annars är man snabbt ute. Det kan jag märka i min cirkel över dataanvändning för seniorer. Deltagarna tycker att de måste lära sig för att hänga med och de får säkert ut mer av livet på det sättet.


    

Av Åke Johnson - 17 november 2010 13:42

 


Några snapsvisor kan sitta bra när man träffas. Är de nya också så brukar stämningen bli ändå bättre. Tänk på att de ska sjungas på Skånska.

De här är nya, åtminstone för mig. Håll till godo.


Mel. Apladalen i Värnamo.


Jag har en kråga udi min nesa.

Den e i vejen nårr ja ska fresa.

Ja har pregad den mè en ping.

Men då så kryber den längre ing.



Mel. Lili Marleen.


Alla glo po boret, forr darr står ju glas.

Var o en han vidd ju hunt sypparna ska tas.

Yppna po mungen o gava litt.

O hutta ing en akvavit.

Den versen va vel bra.

Di tycker jagu ja.


    

          ////

Av Åke Johnson - 16 november 2010 17:29

 

Nu spekuleras det hej vilt vem som ska bli Sossarnas partiordförande. Personen ska vara ett statsministerämne naturligtvis. Men så har det ju alltid varit. Alla partiordförandena ska vara beredda på att bli statsminister.


Jag vidmakthåller min ståndpunkt, GÅ UTANFÖR RIKSDAGEN OCH SÖK. Finns det då ingen bland Riksdagsmännen ? Det kan det säkert göra ! Men, förnyelsen av partiet måste till i stor skala. Frågan är då om etablerade Riksdagsmännen/kvinnor klarar det om de suttit och administrerat gammal sossepolitik. Nej, jag tror på helt nya människor som valberedningen ska titta på.


Man spekulerar med folk som är höger eller vänster inom partiet från journalisthåll. Jag hoppas verkligen inte valberedningsfolket lyssnar på sådant. Jag hoppas också att inte valberedningen lyssnar på argumentet ”det måste vara en kvinna”. Inte för jag har något emot en kvinna som partiordförande, tvärt emot. Men kompetensen måste vara i första rummet. Det måste dit en stark person med karisma som har förmågan att ändra på mycket.


Nej nu ska jag till Analysgruppen och tycka till om vårt val och valarbete. Blir betydligt lättare än det som jag skrev om ovan.


  

Av Åke Johnson - 15 november 2010 16:39

 

Skrev om förändring inom partiet för några dagar sedan. Men vilken förändring det blev sedan !


Mona Sahlin gick ut med att hon ställer sin plats till förfogande. Hon menar att hela partistyrelsen skulle göra det samma. Spekulationerna är i full gång efter Monas efterträdare.

Hörde en kommentar i går, Socialdemokratin kanske inte behövs längre ?


Mina personliga åsikter.


Mona Sahlin var redan innan hon blev partiordförande ifrågasatt. Men vem skulle ha tagit jobbet då, när det 2007 skulle väljas en person till jobbet. Hon var ju tredje person på en lista varav de två första tackat nej. Nu är det som det är med den saken. En ny kraft ska väljas i början av nästa år. En stålman eller stålkvinna. Var finns den ?

Mona är en bra politiker, en person med erfarenhet. Men ingen ledargestalt.


Finns det någon efterträdare till henne ? Jag gissar att man måste titta ute i landet efter yngre förmågor. Problemet med det är, att denna person inte sitter i Riksdagen i så fall.

Men man är tvungen att se framåt.

De som sitter i Riksdagen i dag är av den gamla gardet inom partiet och har möjligen svårt att se att förändringar av stora mått måste till.

Partiet måste renoveras från grunden. Inte bara med personer utan också politiskt. Man ska inte tro att en person ändrar på valvindarna. Även om personen är viktig. För så har det blivit. Mer av personval förekommer numer.


Politiken då ?


Uppenbarligen så tilltalar inte dagens väljare av Sossarnas politik. Det visade valnatten. Men, 1 800 000 personer röstade dock på partiet. Men det räcker inte. Jag skrev för några dagar sedan i min blogg att vi kanske måste finna oss i att vara ett parti som inte får mer röster. Men skam den som ger sig. En förändring av politiken måste komma till stånd. Men hur ???


Har jag som Socialdemokrat några heliga kor som inte får röras ? Ja det har jag, men har partiet det också. Det återstår att se.


  





Av Åke Johnson - 14 november 2010 11:10

Jag berättade förut att jag fått men även köpt några DVD filmer den senaste tiden. Det blev en filmkväll i går kväll när allt annat var fixat i köket efter en liten sen middag.


Men tror ni vi tittade på de nyinköpta eller nyfådda filmerna ? Vänta nu, heter det det nyfådda ? Nä, det måste bli, de nya filmerna som jag har fått. Nåja, ni fattar nog. Icke då.

Gamla favoriter blev det, i g e n. Änglar finns dom och Pretty Woman. Nu kan man undra varför ? Är det något fel på mig/oss kanske ? Det beror nog helt enkelt på vilket humör man är på,eller hur ?

Vi har nya filmer som vi inte sett och så plockar jag fram dessa gamla, även om det är gamla godingar. Men kul och nostalgiskt var det.

   

Hur vädret blir i dag vet jag inte så säker just nu, men chansar på detta  

                                                  

                                                 
        /////

Av Åke Johnson - 13 november 2010 16:21

 

Dagen bjöd på ömsom sol och ömsom massa moln men inget regn ännu. Men regn har vi fått så det räcker och blir över. Men blåser gör det så in i norden.


Rabatterna har fått lite tillskott av fin kompostjord i dag uppblandat med hönsgödsel. Det blir mumma det för perennerna till våren.

Jag hoppas att jag kan få tag i kodynga hos någon bonde som fortfarande lägger det på stack. De flesta har ju sina fina moderniteter numer så det blir en lösflytande sörja av kodyngan. Sedan sprutar de ut det på åkrarna. Men några bönder här omkring tror jag fortfarande kör med gödselstack. Det finns inget som är så fint för rosorna som just koskit. Men den ska vara välbrunnen annars kan de skada växterna mer än de gör nytta. Vi får se hur jag lyckas att få fram några svarta sopsäckar fyllda med det bruna guldet.

   

Jag fixade med julgranen också som ska placeras på innergården till första advent. Jag satte den i cementfoten för parasollet den här gången. Nu borde den stå där och lysa även om snöstormen kommer. Så var det fixat också. Är bara att lyfta fram den när allt annat ska dekoreras till Första Advent.


För övrigt är det en lugn Lördag. Hugo (hunden) ligger bredvid mig här på golvet och sover en eftermiddagslur.

Alltid när jag sitter vid datorn är han med. Märkligt hur hundar är. När dataglasögonen åker av näsan och läggs på skrivaren så hör han det. Reser sig som en oljad blixt, vänder på huvudet och säger ”är det dax att springa ned till matte nu”. Han vet att när den rörelsen görs, då är det dax. Undrar om han verkligen sover, men om han gör det, så finns kollen där ändå . Hur sjutton kan han veta. Snacka om att hundar är kloka.

        

Av Åke Johnson - 12 november 2010 15:21

 

I den lokalpolitiska världen har det varit och är en hektisk period just nu i Sveriges kommuner, så också i vår, fram tills i går kväll.

Tidigare har partiföreningarna fått nominera sina kandidater till olika kommunala uppdrag. Arbetarkommunens styrelse har samlat in alla namn och styrelsen blev för en kväll valberedning som sedan lämnade sina förslag till medlemsmötet som var i går kväll.


Mötet var välbesökt.

Viktiga personval som ska gälla fram till 2014. Kommunen ska nu styras av Socialdemokrater och Moderater i majoritet. En ny konstellation för den här kommunen.

Efter många och långa förhandlingar så har dessa två partier kommit överens om en politisk plattform. Två motpoler kan tyckas och så är det väl. Men, utgångsläget har varit att bilda en stark plattform för kommuninvånarnas bästa. Förutsättningarna finns. De två största partierna i samarbete för invånarnas bästa. Vissa ideologiska frågor får vila under denna period. Sköts korten rätt så tror jag att resultatet kan bli bra.


En stor samstämmighet rådde under mötet av valberedningens förslag. Någon omröstning blev det väl till någon nämnd, men någon större dramatik blev det aldrig.


Jag tror att alla blev nöjda av resultatet och det bästa av allt, jag fick det jag ville.


Nu på Tisdag ska vi i gruppen för ”valanalys” träffas. Det ska bli intressant att höra vad andra partikamrater tycker vad som vi gjorde bra eller mindre bra i valrörelsen och resultatet av valet. Men resultatet kan vi nog glädjas åt alla i gruppen, då vi fick samma mandat i år som 2006. Inget tapp, utan faktiskt fler röster än 2006.

      

          ////


Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25
26
27 28
29
30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards