Skånepågen, politik och annat.

Direktlänk till inlägg 28 januari 2009

Min politiska filosofi och lite kyrkopolitik.

Av Åke Johnson - 28 januari 2009 16:17


Förtydligande inlägg.


Jag är naturligtvis glad för alla som tar del av och kommenterar i min blogg.


Jag kanske provocerar i vissa inlägg vilket gör att några undrar vad jag egentligen menar.

Jag är, som kanske framgår, älskare av samtal, diskussioner och även van att få mothugg.

Är man som jag fritidspolitiker och med ett öppet sinnelag för vad andra partier och dess företrädare gör och säger, kanske t o m öppet redovisar mitt gillande, så får man vara beredd att bli kritiserad.

Ex.

Råkar jag säga att Reinfeldt var bra i intervjun i går. Blickar kan döda. Det är fult att svära i kyrkan. Men det bryr jag mig inte om.

Jag menar att det skall vara högt i tak i ett parti och ur detta kommer diskussioner.


Vad är då demokrati för mig.


Det är väldigt mycket. Men några saker som svetsats fast i min hjärta är, solidaritet, alla människors lika värde. Lika så ett bevarande av reformer som tidigare generationer byggt upp i vårt land såsom fri sjukvård, sjukpenning vid sjukdom, försäkringsformer som en bra A kassa t ex. Inte allom givet, eller hur?

Jag släktforskar, där kan man se vilket elände befolkningen hade bara för 80 -100 år sedan. Vem styrde Sverige då, jo Högern.

Högern bestod av aristokrater såsom adel, prelater, magnater, de besuttna i samhället.


Att utvecklingen gör frågorna mera komplicerade 2009 är naturligtvis självklart.

Man behöver bara gå tillbaka 50 år i tiden för att förstå att det var betydligt lättare. Men att värna om de svaga, mindre bemedlade är en av hörnstenarna för mig och Socialdemokratin.


Alla människors lika värde är också en fråga som ligger mig och demokratin varm om hjärtat.

Oavsett kön, hudfärg, sexuell läggning skall alla behandlas lika. Också en av grundstenarna.

Finns fortfarande mycket att göra, vad det gäller detta.

Att vår integrationspolitik måste förändras är helt klart. Den är och har varit en förvaring, inget mottagande. Som den är utformad spär bara på främlingsfientligheten, som gynnar Sd.


Det jag skrev om i gårdagen inlägg betr. Kd och kyrkan.


Prästerna inom kyrkan är splittrade i frågan om samkönade äktenskap.

Jag menar att giftermål mellan samkönade skall kunna ske i Svenska kyrkan.


Frikyrkorna med Pingströrelsen i spetsen blir det nog svårare med. Vi skall komma ihåg att Pingströrelsen med Lewi Pethrus i spetsen var med och grundade Kristen Demokratisk samling, dagens Kristdemokrater. Tror sjutton att det är en het potatis i dessa led som är så styrda av rörelsen.

Merparten av Kd,s väljare är medlemmar i någon frikyrka. Dom är faktiskt ganska många. Varför tror ni kd har tappat väljare? Ja inte är det p g a att deras vallöfte om billigare bensin gick i stöpet.



Det finns fortfarande präster som inte jobbar tillsammans med en kvinnlig kollega. Jag trodde frågan var utagera för länge sedan!

Vad gör Svenska kyrkan åt det? Sopar frågan under kyrkmattan, jag vet inte. Men tjänstgöra det får dom uppenbarligen göra. Högt i tak? Kanske! Vet ej.



 
 
GladaKatarina

GladaKatarina

28 januari 2009 17:07


Visst har kyrkan mycket kvar att ta itu med. Kvinnoprästmotstånd finns t ex kvar, även om en hel del av dessa präster har "hamnat" i Göteborgs stift. Visst är där kluvenhet i frågan om samkönade äktenskap. Men Svenska kyrkan kommer att ha dem iallafall, precis som kvinnliga präster.

De som fortfarande arbetar, trots motståndet, får också fortfarande plats inom kyrkan. Inte helt lysande, men det visar att avvikande åsikter KAN fungera inom Svenska kyrkan.

Men ingenting är så bra så att det inte kan bli bättre, den saken är ju säker. Saker förändras sakta, det är ibland en fråga om generation, ibland ideologi.

Så är det ju med mycket i Sverige idag, politiska partier, statliga och kommunala instanser. Etc. Men Svenska kyrkan hör inte till dessa institutioner längre, kyrkan är fri från staten.

Kyrkans jobb är att arbeta från grunden: människokärleken och, ja: allas lika värde. Synnerligen socialistiskt. ;-)

Vad gäller frikyrkorna... Det blir nog mycket upp till de olika församlingarna där. :-/ Som du säger: Kd är kommet ur frikyrkorörelsen och deras ideologi lär inte ändras på många år ännu. På sikt visar ju detta också hur svag Alliansen är. DÄR är vi nog eniga! :-D Kd har ju nog hela tiden varit den svaga länken. Men Hägglund VILL ju så gärna...

Du vet att debatt är uppskattat från fler än du, eller hur? :-) Och att svära i kyrkan är mycket nyttigt, mer sådant! Uttrycksfriheten är för övrigt något vi alla måste värna om.

http://gladakatarina.bloggagratis.se

 
Sanna

Sanna

28 januari 2009 19:57

Inte provocerar du heller. Åsikterna är fria och det ska man utnyttja till fullo. Intressant att läsa även idag men solidariteten efterlyser jag lite i vårt samhälle. // Du frågade om kameran och svaret är nej! Jag har ännu inte fotat med den ute. Det lär du nog både märka och se om det nu blir någon skillnad förstås. Den nuvarande kameran är nedsatt i prís "rejält" har jag sett! Ha det gott!

http://sancha.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Åke Johnson - 22 december 2017 12:30

  Jag ber att få önska alla bloggvänner en GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR.   ...

Av Åke Johnson - 5 oktober 2017 10:36

Jag hade höga förväntningar på staden och förväntningarna anammades med råge. Påminner en hel del av Prag, skulle man kunna säga. Fast jag upplevde att Budapest är större. Många vackra hus och parker, breda fina gator och framför allt rent och snyg...

Av Åke Johnson - 17 september 2017 11:35


Hej bloggen. Det var länge sedan jag skrev något här. Men jag lever och har hälsan kan man nog säga. Mitt öga får fortsatt behandling på Kristianstad sjukhus med jämna mellanrum. Läkeriet har bromsat upp utvecklingen av sjukdomen vilket är mycket p...

Av Åke Johnson - 13 april 2017 09:52

        Trevlig och Glad Påsk önskar jag alla som tittar in på min blogg.      ...

Av Åke Johnson - 23 mars 2017 10:38

Nu är det klart. Så blev det klart med årets resa med goda vännerna från Sollentuna. Det här året håller vi oss i Sverige. Vi ska göra en kryssning med Birka Cruises från Sthlm som tar oss till Höga kusten, Härnösand och Luleå. Utflykter på båda re...

Presentation


Skånepågen
En Socialdemokrat som tror på att Sverige kan bli ännu bättre med en rättvis politik.

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards